Det är lätt att få för sig att psykologin, såsom den tar form i vårt samhälle, är baserad på bevis och ett resultat av objektiva tester och opartiska prövningar. I själva verket är de tester och försök som genomförs ofta gravt bristfälliga, och resultaten övertolkas inte sällan av såväl forskare och media. Hederliga forskare och yrkesutövare tillstår detta. Ohederliga gör det inte.

Dagens psykologi består av omtvistliga antaganden, hypoteser och teorier. Ofta motsägelsefulla och starkt ifrågasatta. Inte ens kring de mest grundläggande begreppen – såsom psyke, tanke eller medvetande – råder det någon enighet. Inte heller har någon av de otaliga behandlingsmetoder som psykologin förordar, något 100 %-igt stöd.

Allt är tillåtet, så länge godkännandet kommer från dem med ”rätt” utbildning.

Vi föreställer oss dock gärna att psykologer som ställer diagnoser, eller psykiatriker som skriver ut recept på antidepressiva mediciner, gör detta utifrån fastslagna fakta och fundamentala principer. Det stämmer emellertid inte. Inte alls. Inte ens en gnutta.

Psykologiska diagnoser är nämligen ingenting annat än tillstånd som orsakas av den som diagnostiserar. Den egentliga åkomman – det ursprungliga psykologiska besväret – är ett symptom som uppstår när tanken tar form i medvetandet och skapar en illusion för den tänkande att leva i. Befrielsen (tillfrisknandet om du så vill) kommer i den stund som illusionen avslöjas som just bara en tanke.

– Dags för ett paradigmskifte inom psykologin.

//Dennis Westerberg

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?