Vi har alla varit där. Man kliver in på kontoret, full av energi och förväntningar. Men när dagen är över, känner man sig helt dränerad, stressad och missnöjd. Är detta bekant?

Det handlar om balans. Eller snarare, obalans. Och skillnaden däremellan.

Att vara i balans på jobbet innebär att vi är i harmoni med oss själva, våra uppgifter och våra kollegor. Vi har ett klart sinne, är kreativa och produktiva. Öppna och nyfikna dessutom. Men när vi hamnar i obalans, är det som att någon har tryckt på pausknappen för välmåendet. Vi känner oss plötsligt osäkra, stressade och tröttare än någonsin.

Exempel 1: Ditt inre visar vägen

Föreställ dig att du är projektledare och sitter i ett möte. Alla pratar samtidigt, och du försöker desperat att hänga med. Men istället för att lyssna på dina inre signaler – att du behöver en paus för att samla tankarna – fortsätter du att nicka och skriva anteckningar.

I balans: Om du hade lyssnat på ditt inre och bett om en kort paus, hade du kunnat reflektera över situationen och återvända till mötet med nya insikter och klarhet.

I obalans: Genom att ignorera dina inre signaler, blir du snart överväldigad och får svårt att fokusera. Resultatet? Missförstånd, stress och en känsla av otillräcklighet.

Exempel 2: Nuet är evigt och stilla

Du arbetar med en viktig uppgift, men ditt sinne vandrar ständigt iväg. Du tänker på allt annat som behöver göras, eller på det möte du har senare idag.

I balans: Genom att vara närvarande och fokusera på uppgiften framför dig, kan du snabbt och effektivt lösa problem och fatta beslut. Du känner dig produktiv och tillfreds.

I obalans: Om du låter ditt sinne vandra, kommer du snabbt att känna dig stressad och splittrad. Du får svårt att slutföra uppgifter, och din arbetsdag känns aldrig som att den är över.

Exempel 3: I klarhet vet vi skillnaden mellan ja och nej

Din kollega ber dig om hjälp med en uppgift, men du har redan en fullspäckad dag. Du vill vara en lagspelare och säger ja, men samtidigt vet du att det kommer att bli för mycket.

I balans: Om du vågar säga nej och förklarar varför, kan du och din kollega tillsammans hitta en annan lösning. Du känner dig självrespekterande och ansvarsfull, samtidigt som du upprätthåller en god relation till din kollega.

I obalans: Genom att säga ja trots att du vet att det blir för mycket, kommer du snabbt att känna dig överbelastad och stressad. Din produktivitet sjunker, och det kan påverka såväl din egen som kollegans arbetsinsats negativt.

Slutkläm: Att förstå skillnaden

Att vara i balans på jobbet är ingen ingenjörs-konst – något att sätta tänderna i – det sker av sig självt. Eller inte. Det beror på ”dagsformen” [vilken sida man vaknat på, alltså].

Men det kräver att vi är medvetna om våra inre signaler och vågar lita på dem. Genom att lyssna på oss själva, förstå att nuet är evigt och stilla, samt säga nej när det behövs, kan vi skapa en arbetsmiljö där vi trivs och presterar på topp.

Så nästa gång du känner att obalansen smyger sig på, stanna upp och stilla dig en stund.

Balansen och välmåendet finns redan inom dig – du behöver tillåta sinnesron att komma fram.

Den finner dig, om du är öppen och välkomnande.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?