Den senaste tiden har det kommit in många bokningsförfrågningar gällande min föreläsning om ARBETSGLÄDJE.
Det inspirerar mig till att skriva några rader om hur [INRE] arbetsglädje, ökar möjligheten att få ett rikt [YTTRE] liv.
Fem funderingar kring ARBETSGLÄDJE
Att vara lycklig, och att känna glädje i det man gör – vad man än tar sig för – är det första och viktigaste steget till framgång – såväl hemma som på jobbet.
Det börjar med inre glädje som sedan resulterar i yttre tillfredsställelse.
Från insidan till utsidan. Aldrig tvärtom. Inte ens när det verkar så.
Att bege sig till kontoret och att utföra alla arbetsuppgifter mekaniskt i åtta timmar däremot, och att sedan komma hem och tillbringa kvällen med ett glas vin i handen framför någon ny Netflix-serie är en perfekt beskrivning av ett olyckligt liv.
Skillnaden mellan att känna glädje i det man gör, eller att uppleva tristess och meningslöshet är enorm. Både för hälsa och möjligheten att åstadkomma goda resultat.
1. Inre glädje mångdubblar potentialen för framgång
Känslan av lycka och mening på arbetsplatsen sprider sig snabbt. Anställda som känner glädje i att utföra sitt arbete, blir goda förebilder för andra som känner sig mindre motiverade.
När en avdelningschef, som ett exempel, är nöjd med sig själv och sitt arbete, påverkas teamet i en positiv riktning, som har ett direkt samband med ökad motivation och bättre effektivitet och produktivitet på jobbet.
2. Inre glädje bygger positivitet
Ett oroligt och stressat sinne drar till sig gnällspikar och bittermandlar. Varje känsla av att vara ”tvingad till att utföra en viss uppgift”, bygger dessutom en negativ stämning i arbetslaget. Det blir en grogrund för missnöje som gör att man lätt tappar fokus och i stället ägnar sig åt destruktiva tankar såsom ”vad gör jag här?”, ”jag orkar inte mer!”, ”jag ger fan i det!”, etc.
Det motsatta däremot – att uppleva starka positiva känslor kring sitt jobb – kommer utan tvekan att skapa en större entusiasm och ett klokt fokus på arbetsuppgifterna. I stället för att grotta ner sig i olika problem med ett anklagande och negativt sinne, ökar nyfikenheten kring att lösa de svårigheter som dyker upp emellanåt.
3. Inre glädje minskar stress
När de anställda känner [inre] missnöje är det omöjligt att få tillgång till positiva känslor, och således minskar förmågan till kreativt tänkande, nya perspektiv och kloka resonemang.
Om de däremot kan uppleva en inre glädje under de åtta timmar som de tillbringar på jobbet, reagerar de annorlunda på pressande situationer och kan undvika känslan av yttre stress och frustration, och således bättre kunna omdirigera sitt fokus till de positiva aspekterna av arbetslivet.
4. Inre glädje ger ett mer hälsosamt liv
Om vi låter arbetsstress och besvikelser ta för mycket plats i våra liv, finns det ingen gräns för hur illa det kan gå.
Människor som emellertid, lyckas bibehålla ett inre lugn, trotts yttre press, är mindre benägna att drabbas av s.k. ”stressrelaterade störningar”, såsom exempelvis muskelspänningar, magkatarr och högt blodtryck.
När vi känner inre glädje och mening, stärks immunförsvaret och således kroppens förmåga att bekämpa fysiska besvär och möjligheten till återhämtning och att och komma tillbaka på rätt spår, ökar.
5. Inre arbetsglädje ökar känslan av samhörighet
Vi människor gillar att umgås med andra, som har en positiv attityd och som funnit glädje och trygghet i sig själva. I ett glatt men stilla sinnestillstånd är människor mer innovativa och inspirerade. Vi känner oss inspirerade att utvecklas och bidrar gärna till att skapa en kreativ kultur på jobbet, som präglas av empati och samhörighet.
Att finna glädje i sig själv, är att finna glädje i arbetet, och bygger i förlängningen starka och hållbara relationer på jobbet som dessutom sporrar människor att arbeta i ett team för att producera en gemensam välfärd för den organisation de är satta att betjäna. Teamwork, som har sitt ursprung i inre glädje, är själva ryggraden för innovation, lojalitet, ansvar och framgång.
Glada arbetare skapar en trevlig arbetsmiljö som välkomnar nya medarbetare till gruppen.
Med kärlek,
Dennis