När vi upptäcker kaos, exempelvis den typ av oreda vi ser inom psykiatrin idag, är det viktigt att försöka finna mönster i det som sker. Det finns nämligen alltid en förutsägbar, underliggande struktur.

Dels bland de överensstämmelser som går att upptäcka [att människor mår sämre och sämre, trots de behandlingar som erbjuds] och dels i de skillnader som kan identifieras [att åtgärderna blir fler och fler, men ändå inte förhindrar kaoset].

När mönstret väl är funnet – som ovan – är lösningen dock aldrig att försöka komma på ytterligare åtgärder. Nej, inte alls. Dessa förvärrar kaoset.

I stället måste uppdraget bli ett annat: – När människor kommer till samma svar och förslag på lösningar som tidigare – men kaoset består – är det på sin plats att formulera en fråga som inte ställts förut.

Frågan

…”hur ska jag förändra min upplevelse?”, bör ersättas med ”hur skapas en upplevelse?”

…  ”hur kan jag lindra min ångest?” bör ersättas med ”hur skapas ångest?”

…  ”hur kan jag bli fri från min ocd?” bör ersättas med ”hur skapas ocd?”

…  ”hur ska jag få mina post traumatiska stress-symptom att minska?” bör ersättas med ”hur skapas post traumatiska stress-symptom?”

…  ”hur kan jag lära mig att kontrollera min ilska?” bör ersättas med ”hur skapas ilska?”

…  ”hur kan jag bli bättre på att hantera min stress?” bör ersättas med ”hur skapas stress?”

…  ”hur ska jag slippa ifrån min svartsjuka?” bör ersättas med ”hur skapas svartsjuka?”

Osv.

Och svaret lyder därmed:

”Genom att en tanke tar form, slumpmässigt i sinnet, och skickas till synen, hörseln, smaken, lukten och känseln, så att vi kan se, höra, smaka, lukta och känna det vi tänker, och således glömmer bort att det som syns, hörs, smakas, luktas och känns, endast är en tanke, ingenting annat än en tanke – just ingenting – men som verkar vara någonting annat än en tanke, eftersom tanken syns, hörs, smakas, luktas och känns, och således blir till en verklig upplevelse för den som tänker. Men när tankar avslöjas som just bara tankar, skingras de av sig själva, och det som återstår, är sinnesfrid, ro och psykisk hälsa – medfödd, och ursprunglig i oss alla, som fabriksinställningen, och kan varken ta skada, förminskas eller försvinna; endast döljas av tankar som tänks.”

Och i den stund som fråge-skiftet sker, ersätts åtgärdsparadigmet omedelbart med insiktsparadigmet.

Och tacksamt nog har skiftet redan skett.

Nu väntar vi bara på att det sprider sig fort nog, så att fler slipper ta skada.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?