Vi har för vana att sortera in människor i olika fack. Och samhället föredrar vanligtvis kategorier som är lätt att definiera, men som saknar egentligt värde. Och som dessutom begränsar oss i vår vardag.

– En är vit, en annan är svart.
– En är svensk, en annan är dansk.
– En är lång, en annan är kort.
– En är invandrad, en annan är utvandrad.
– En är 35, en annan är 23.
– En är CP, en annan är AD.
– En är religiös, en annan är seriös.

Genom att fästa olika typer av etiketter på människors huvuden, kan vi mobilisera generella åtgärder, och därmed slippa sätta oss in i varje enskild människas situation. Sådant tar tid nämligen, och kräver dessutom engagemang, medmänsklighet och individuella åtgärder.

Men märkningen fortsätter. Den har pågått länge, och blivit tradition. Så pass länge att vi glömt bort att avgränsningen mellan det ena och det andra, egentligen är påhittad.

Uppdiktad och konstruerad av något så futtigt som en tanke. Som någon tänkt, och som vi alla valt att godta som ”sanning”.

Och trots att varje namnlapp egentligen är en ”fantasiprodukt”, fortsätter sorteringen på samma sätt. För vad vore alternativet?

En rangordning efter godhet, hjälpsamhet, medmänsklighet, välvilja, ärlighet, generositet, självinsikt och serviceanda?

Ja… kanske.

Påhittade, även dessa kategorier. Såklart. Men förmodligen till större nytta än det som propagandan och indoktrineringen erbjuder… om det är en varm och kärleksfull värld vi önskar bygga tillsammans.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?