Idag hade jag och min härliga fru, Lena Bergkvist, ett fantastiskt samtal med professor Bodil Jönsson om fysik, tankar, tid och kultur.

Och om nuet, givetvis.

Men också om stress, utmattning och utbrändhet… där über-kloka Bodil uppmuntrar till nyfikenhet genom att säga ”tänk om tidsbristen och stressen vi upplever bara är hjärnspöken?”

Och givetvis hade vi ett samtal om placebo… ”en alldeles SANN effekt” påminner professorn om oss.

Hela intervjun kan du ta del av inom kort… i Kulijuli-podden, som du finner ”där poddar finns”… men också via www.kulijuli.se.

Nedan presenteras ett axplock av de frågor som vi ställde till Bodil idag:

  • Och… nu till det självklara ämnet… i den här stunden alltså – i nuet, det pågående ögonblicket… några tankar om TID… vilka är de viktigaste… tankarna om tid, alltså?
  • Du har ju också en fantastisk blogg, på www.bodiljonsson.se… där du bland annat skriver om nyordet ”ovärt”… kan du berätta vad det betyder… och hur dina funderingar går när du skriver ”inte ska livet kännas ovärt”?
  • Du har en föreläsningsrubrik, som vi har sett någonstans, som lyder ”När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid” – den låter spännande. Vad handlar den om?
  • I boken ”Tid för tillit och trygghet”, som du har skrivit tillsammans med läkaren Åke Åkesson… tar ni upp ämnet ”placebo” inom medicinen. Berätta… vad är placebo… egentligen… och hur pass SANN är effekten?
  • Vi har förstått att du inte gillar ordet ”livspussel”, med färdiga bitar som ska passa ihop. Men du har ju levt ett långt och spännande liv. Om det nu skulle finnas ett pussel ändå. Hur skulle du kunna beskriva att ditt pussel ser ut just nu. Det är ju såklart inte färdigbyggt. Men vilket motiv finns på pusslet och hur ser bitarna ut.
  • Vi har också läst någonstans att när det gäller stress och utmattning, så lägger du in perspektivet ”tänk om tidsbristen vi upplever bara är hjärnspöken?”. Kan du utveckla detta?
  • Och… när vi nu har dig här hos oss… hur ser du på framtiden… kanske främst när det gäller sådant som de stora utmaningarna vi har att ta tag i… fattigdom… hållbarhet, men också polariseringen som sker i samhället?
  • Vi känner… i vårt samtal… att du kopplar ihop sådant som fysik och teknik… som kan kännas lite stelt, fyrkantigt och mekaniskt för många ibland… med sådant som handlar om att vara människa… det rent mänskliga. Hur ser du på den kopplingen?
  • Och såklart… det här är ju KULIJULI-PODDEN… vilket är ditt förhållande till musik, artisteri, kultur och underhållning? Har du någonsin varit på Kulijuli?

Med kärlek,
Dennis [och Lena]

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?