Vi lever i en tid fylld av extrema informationsflöden. Något nytt dyker upp varje dag.

Inte sällan stöter vi på påståenden, idéer och teorier som är ”extraordinära”; de utmanar vår nuvarande kunskap och förståelse, och lovar brett och stort.

Ett av dessa påståenden är att datorer kommer att kunna utveckla ett medvetande. Ett annat är att AI kommer att bidra till mänsklighetens undergång. Eller att mytiska varelser som Bigfoot, Yeti eller Nessie existerar [på annat sätt än som fantasier].

Men extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis.

Ordet extra är prefixet som läggs till ord när något är utöver det vanliga. Det betyder att ett extraordinärt påstående är ett påstående som går utöver det vi normalt skulle förvänta oss. Och om vi ska acceptera sådana påståenden som sanning, behöver vi bevis som också går utöver det vanliga.

Om jag säger till dig att jag har en hund hemma, skulle du förmodligen tro mig. Det är ett ganska vanligt påstående. Och inte alls orimligt eller osannolikt med tanke på att jag älskar hundar.

Men om jag berättar att jag dessutom har en flygande elefant hemma, skulle du nog vilja se bevis. Och inte bara ett foto. Du skulle förmodligen vilja se den här flygande elefanten med dina egna ögon. Du skulle behöva extraordinära bevis, eftersom påståendet i sig är av extraordinär karaktär.

Detta är en viktig grundregel, inte bara inom vetenskapen, men i livet generellt. Den hjälper oss att skilja fakta från fiktion.

Så nästa gång du hör ett extraordinärt påstående, fråga dig själv: Finns det extraordinära bevis som stödjer det? Och om inte, är det inte rimligt att ifrågasätta det?

Kom ihåg, sanningen behöver inte undvika granskning. Om ett påstående är sant, kommer bevisen att tala för sig själva.

Extraordinära påståenden fordrar extraordinära bevis. En princip att leva efter, en princip att sträva efter.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?