Jag är utbildad grundskollärare och har arbetat i skolans värld i många år. Redan tidigt i min karriär som lärare, stötte jag på barn och ungdomar som plågades av oroliga tankar.

Det var tankar kring skolan, familjen, kamraterna, det nya landet (jag arbetade främst med flyktingbarn), identiteten, döden, etc.

Oro och ängslan kring saker och ting i vardagen som då och då växte till rädsla och skräck från att delta i olika aktiviteter i skolan eller på fritiden.

På den tiden – under 1990-talet – hade jag själv en ganska låg insikt kring tankar och tänkandet, och vad tankar egentligen är, men jag gjorde vad jag kunde för att vara ett stöd. Mina insatser handlade främst om att vara på plats och lyssna på barnens berättelse, men också att vidta olika ”åtgärder” för att åstadkomma en trygg miljö runt barnet – främst i skolan, men även i samtal med föräldrarna.

Det jag hade önskat, var att jag på den tiden visste vad jag vet idag – nämligen hur tankar kan skapa vilken upplevelse som helst för oss människor, och ta oss på den ena skräckturen efter den andra – men att tankar just bara är tankar, vad vi än tänker. Inget farligt alls, egentligen.

Så… ur mina erfarenheter kring att ha arbetat med barn i många år, samt ur insikter kring tankar som jag själv har tagit till mig, skrev jag en ungdomsroman för ett par år sedan, ”Jag dog och fick liv igen”.

Den riktade sig till de lite äldre barnen (tonåringarna) och lästes in av influenserna Therese Lindgren och Nicole Falciani – en bok som minsann nominerades till Storytel Awards 2020. Boken fick stor spridning och blev mycket uppskattad.

Dock kunde jag känna, att det saknade något för de små; för förskolebarnen och för lågstadieeleverna. Så… snart tog jag mig an uppdraget att skriva ytterligare en bok om tankar. Denna gång, en barnbok.

Cirka ett och ett halvt år tog processen, från idé till färdig produkt… men nu är den äntligen här ”Marsipan och tankemysteriet”, med underrubriken ”Perfekt för vuxna att läsa för barn som vill slippa oroande tankar”.

Och den har tagits emot väl, kan ni tro.

Christina Åkerberg, socionom och skolkurator i 25 år, skriver ”Äntligen en bok som förklarar för barn och deras föräldrar hur tankar kan ta över i våra liv och ibland få oss att må riktigt dåligt”.

Johan Stiernstedt, psykiater och leg. psykoterapeut, gör en kort recension: ”En lättläst och humoristisk bok om hur oroliga tankar kan orsaka jobbiga känslor. En pedagogisk berättelse som smugits in i en detektivhistoria”.

Och… flera förskollärare och lärare, samt rektorer och skolbibliotekarier, har hört av sig och gjort beställningar av boken. Dels för att användas som högläsningsbok och diskussionsunderlag, dels för att ges bort som gåva till någon släkting eller familjemedlem som den kan göra nytta för.

Så… boken finns alltså tillgänglig i handeln nu… så… ta tillfället i akt, och köp ett exemplar redan idag. Kanske som en tidig julklapp, eller som en gåva till grannen som du vet har ett barn som har det lite extra jobbigt just nu.

[OBS! Boken är kul och lite busig, men tar också upp svåra men viktiga frågor, och ska därför läsas av vuxna tillsammans med barnen. Inte av barnen själva.]

Önskar du en signerad bok? Gör din beställning i min webbshop: https://www.denniswesterberg.com/forfattare

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?