Att ha en fullständig förståelse kring saker och ting, är ett undantag snarare än regel. Därför tar vi ofta tillflykt till mentala genvägar – våra fördomar – för att lyckas navigera i en komplex värld, fylld av halvsanningar och oupptäckta fakta. Denna typ av ”snabbval” är nödvändiga, men leder oss vilse.

Svårt att inse, men sant likväl.

Klarsynthet däremot, föds ur förmågan att släppa våra förutfattade meningar.

Men hur?

Jo, de som lyckas är de som förstår – på djupet – att varje tanke, varje klassificering och beteckning, begränsar verkligheten. Faktiskt.

Genom insikten att tankar endast är tankar, skapas ett utrymme för ödmjukhet. Dels kring andras perspektiv, dels kring våra egna. Denna ödmjukhet växer fram ur förståelsen att även våra egna funderingar är föränderliga och subjektiva, och alltså ett tecken på inskränkthet när vi tror på dem, snarare än ett kvitto på att vi är kloka.

När vi däremot förstår att våra mest övertygande föreställningar endast är flyktiga manifestationer av ”fluff” i skallen, kan vi ta oss an världen med ett klart sinne; i kontrast till ett grumligt. Och se världen såsom den egentligen är, utan filter.

Härligt, när det väl händer.

Och ovärderligt.

Med kärlek,
Dennis

[Ge bort boken ”Bara en tanke” i julklapp. Kanske till någon som behöver den bättre än du? Med 10% rabatt. Ange koden NÄRVARO i kassan för 10 % rabatt – gäller till 15/12, 2023.]

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?