Handlingskraft är mer än att utföra specifika uppgifter. Det är en djupare drivkraft, en inre kompass som styr oss mot det vi har möjlighet att åstadkomma. Inte bara mot det vi måste. Det är viljan att överträffa våra egna förväntningar, att skapa meningsfull förändring och att göra skillnad. På riktigt.

Men handlingskraft utan att möta människor med värdighet, är inte särskilt mycket värd. Det är genom att visa värdighet som våra handlingar får riktning och mening; att möta människor med en förståelse kring att de just är människor – var och en med en unik historia att berätta.

Hur skapar vi då en miljö där både handlingskraft och värdighet kan frodas?

Allting börjar med oss själva. Vi måste vara öppna för nya perspektiv, bjuda in andra att bidra till och utveckla det vi gör. Vi måste ställa de svåra frågorna, ifrågasätta det invanda och ständigt sträva efter att göra saker på ett annat sätt, ett sätt som gynnar oss alla, inte bara den enskilda individen.

Vi måste också ge utrymme för andra att kunna agera självständigt, att hålla sina löften och leva upp till sina åtaganden. Inte för att de beordras att göra det, utan för att de kan och vill.

Och vi måste se dem som kompetenta och värdefulla, som levande varelser med ett inneboende värde – varenda en – och som behöver oss andra för att uppleva empati och stöd.

Handlingskraft och värdighet är grundläggande för att skapa en kultur där alla känner sig betydelsefulla. Att få andra att veta att de kan göra skillnad, att de bidrar till något viktigt, att de är betydelsefulla. Det är så vi skapar en vackrare värld.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?