Föreställ dig idéer som moln på himlen. De formas, svävar fritt, förändras ständigt och passerar förbi utan någon egentlig påverkan på himlen själv. Himlen, i detta fall, är en metafor för det mänskliga sinnet där idéer föds och dör. Tankar alltså.

Precis som moln, har idéer ingen fast form eller permanent substans; de är flyktiga och föränderliga. De kan vara stora och mäktiga eller små och obetydliga, men himlen förblir opåverkad, oberoende av vilka moln som passerar.

När vi betraktar idéer som moln, kan vi förstå att vi kan observera, reflektera, och till och med kritisera dem utan att idéerna i sig bryr sig om vad vi tycker om dem. Idéer tar inte skada av vare sig kritik eller förakt. De har inget eget liv, mer än att vara just idéer.

Men, med människor är det annorlunda. Medan idéer är som moln, i min metaforiska berättelse, är människor som träd som står på jorden. Träd kan påverkas av vindar och väder, de är levande, växande och känsliga för omvärlden. När vi interagerar med våra medmänniskor, måste vi således göra det med omsorg och respekt, för till skillnad från molnen, känner och reagerar människor på vår närvaro och våra handlingar.

Så, medan vi kan låta idéer komma och gå som moln på himlen, bör vi alltid närma oss våra medmänniskor med samma omsorg som vi ger till ett levande träd i vår trädgård. Oavsett vilka idéer de har i stunden.

Idéer tål att tas kål på.

Det gäller dock ej för oss människor.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?