En stilla påminnelse:

I vardagens virrvarr av projekt, arbetsuppgifter och deadlines, är det lätt att fastna i ett tankemönster som tynger ner oss. Vi får ofta för oss att våra tankar är absoluta sanningar, men faktum är att det som tänks – vad det än må vara – bara är tankar.

Just det – endast tankar. Ingenting annat än tankar. En begränsning av verkligheten således.

Hur stort, klokt och vidsynt vi än må tänka, finns det nämligen alltid någon än större, klokare och mer vidsynt tanke som vi skulle kunna ha tänkt, eller hur?

Föreställ dig följande scenario: Du har en deadline att ta hänsyn till och pressen känns alltför stor. Tankar av oro, rädsla och misslyckande börjar tränga sig på. De känns verkligen verkliga. Just eftersom tankar har en tendens att kännas. Om vi tror på dem, vill säga. Annars inte.

Tankar som vi ser som just bara tankar, känns nämligen inte alls. De bara… kommer… och går.

Tankar är bara en produkt av det som pågår i sinnet. Inte av din deadline i sig. Faktiskt inte. Inte ens om det verkar så. Det finns nämligen alltid en alternativ tanke, som du skulle kunna ha tänkt. Eller hur?

Våra tankar formar vår verklighet, oberoende om vi önskar så eller ej. Tankar skapar vår känslomässiga och psykologiska upplevelse av situationer. För dig, för mig, för oss alla.

Men tankar är flyktiga som sagt. Det gäller alla tankar. De kommer och går, och vad som känns sant i en  stund, kan kännas falskt i nästa. Det är tankens dynamiska ”natur som gör oss mänskliga och unika.

Om vi tillåter tankar om rädsla, oro och tvivel att diktera vårt sinnestillstånd, riskerar vi att begränsa oss själva och vår arbetsglädje; att fastna i ett orosmönster som stjäl vår energi och motivation.

Men hur skulle det vara, om kunde förstå tanken som en princip – en naturlag – på djupet? Alltså att inse, att vad som än tänks, är det bara en tanke, hur verklig den än verkar vara i stunden?

Tänk om vi kunde tankar för vad de egentligen är – tillfälliga gäster i vårt sinne som vi kan låta passera. I så fall skulle vi kunna omfamna ett mer positivt förhållningssätt till vårt arbete och till livet i allmänhet.

Genom att bli medvetna om tankens sanna natur, skapas en förändring i livet… av sig självt.

För den som avslöjat tanken som ”bara en tanke”, kommer nämligen sinnesfrid, närvaro, glädje, mening och lycka få större utrymme i vardagen.

Minsann.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?