För ganska många år sedan, lyssnade jag på en [hyfsat] känd inspirationsföreläsare, som ställde följande fråga till publiken:

– Vad skulle du göra om du visste att du inte kunde misslyckas?

Jag minns att jag gillade frågan och att den öppnade upp mitt sinne för nya idéer och perspektiv.

En annan fråga som jag dock tycker är snäppet bättre, och som jag själv ställer lite då och då under mina egna föreläsningar – och som jag tror att vi människor kan ha större nytta av i det verkliga livet (inte bara som en dagdröm om en bättre framtid) – kan formuleras så här:

– Vad skulle du göra om du visste om att du garanterat skulle misslyckas?

Den frågan, anser jag, tar oss till kärnan av oss själva, och sätter strålkastaren på sådant som verkligen har betydelse i våra liv.

  • Vilken bok skulle du skriva, även om ingen ville ge ut den?
  • Vilken musik skulle du spela, även om ingen hade lyssnat?
  • Vilket jobb skulle du söka, även om ingen hade velat anställa dig?
  • Vilket budskap skulle du föra fram, även om alla skulle missförstå dig?
  • Vilken fråga hade du drivit, även om alla vore emot dig?
  • Vad skulle du bygga, även det inte skulle hålla?
  • Vem skulle du fråga chans på, även om du visste att du skulle få ett nej?

Och det fina är… om vi väl lever livet så… att ingenting alls hindrar oss från att göra det vi verkligen tror på och brinner för – inte ens rädslan för ett oundvikligt misslyckande – då är min erfarenhet, att sannolikheten för att lyckas med det man tar sig för, faktiskt ökar. Inte minskar, som man skulle kunna tro.

– Vad skulle du själv göra förresten, även om du visste om att du garanterat skulle misslyckas?

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?