Här kommer en story som jag berättat många gånger förut.

För några år sedan föreläste jag på företaget Granuldisk i Malmö. Ämnet var ”arbetsglädje”, och min riktning var – som alltid – att arbetsglädje, precis som alla andra upplevelse vi har av livet, är en produkt av vad som pågår i psyket. Inte vad som händer på jobbet.

Somliga dagar kommer vi till arbetet och känner energi och lust, medan andra dagar kan vi uppleva det motsatta. Detta, trots att arbetet, arbetsuppgifterna eller omständigheterna i övrigt, kan vara desamma. Det behöver inte ens gå en dag emellan. Upplevelsen kan förändras, oberoende av någonting annat än just vilken tanke som finns tillgänglig i det pågående ögonblicket.

På samma sätt kan upplevelsen vara konstant – en känsla av ro, glädje och energi – trots att omständigheterna förändras.

Tanken är den princip som förklarar skillnaden.

– Men vad är en tanke, egentligen?

Under min föreläsning på Granuldisk berättade för de anställda som jag föreläste för, att jag ofta brukar fråga läkare eller neurologer, så ofta jag får möjlighet, vad tankar egentligen är, och att jag brukar få svaret att tankar är ”en slags elektriska impulser”.

Materialet på tanken?

”Jo”, brukar jag säga då, ”jag vet att man brukar förklara tankar på det viset”, men det jag egentligen undrar är vad själva bilden som tanken producerar är gjord av – alltså materialet på själva tanken?”

Sen brukar jag göra en kort övning där jag ber läkaren eller neurologen tänka på en grå betongstolpe. Och frågar därefter jag vad själva tanke-stolpen är gjord av för materia.

Formlös energi

Oftast får jag svaret att det är någon slags ”formlös energi”. Svaret antyder att de inte heller har någon egentlig aning. Detta, trots att vetenskapen sökt i över 100 år inuti hjärnan, utan att hitta bilden/tanken [kommentar: – undrar om det har någonting med att göra att man just inte kan hitta något som just är formlöst, dvs. saknar form?].

När jag sedan var klar med min story, och hade levererat min poäng, alltså att tankar inte går att finna, trots att vi ser, hör, smakar och luktar dem, var det en man bland Granuldisk-gänget, som satt längst bak i rummet, som räckte upp handen och sa ”Jag vet faktiskt vad tankar är gjorda av.”

Fluff

”Jaha, av vadå?”, frågade jag förvånat, och förväntade mig en dum kommentar, men fick istället det geniala svaret ”Fluff, tankar är gjorda av fluff.

Och det var nog det klokaste svar som mänskligheten någonsin levererat.

Jag menar ”stolpar är gjorda av betong, men tankar på stolpar är gjorda av fluff… men verkar gjorda av betong, när vi tänker på dem”.

Skillnaden mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa

Skillnaden mellan psykisk hälsa och psykisk ohälsa, går alltså ej att finna i tankens innehåll, dvs. om det är en stolpe av betong eller en stolpe av metall som vi tänker på, eller ifall tanken tar oss till ”en oroande morgondag”. Skillnaden består istället i huruvida vi ser fluffet eller inte. Alltså om vi fattar att det vi tänker är en tanke, eller om vi får för oss att det är något verkligt verkligt.

Jag menar, finns det någon tanke som vi kan tänka som inte är något annat än just en tanke – fluff? Och spelar det egentligen någon roll vilket fluff man har, ifall allt fluffande ändå bara är just fluff?

Vore det inte mer framgångsrikt att avslöja vad fluff är – nämligen just ingenting – än att bry oss om vilken typ av fluff som fluffar. Det är ju trots allt bara fluff. No thing – nothing.

Ju.

Mvh,
Dennis Westerberg

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?