Det finns tre olika sätt att uppnå arbetsglädje på en arbetsplats:

Genom att….

  1. … förändra verksamheten
  2. … förändra kulturen
  3. … förstå sig själva

Genom att förändra verksamheten kan vi skapa en arbetsplats som är flexibel och säker. Dock går arbetsglädje aldrig att finna i vare sig flexibilitet eller tillförlitlighet. Ej heller i själva arbetsuppgifterna. Inte ens när det verkar så.

Jag menar, i ena stunden är det möjligt att känna arbetsglädje, medan tristess, håglöshet och irritation kan ta plats i stunden därpå, utan att någonting i arbetsmiljön egentligen har förändrats.

Så… att försöka förändra verksamheten, kommer inte att räcka.

Genom att förändra kulturen kan vi skapa regler, normer och en klok värdegrund som vi alla kommit överens om. Positiva attityder och sunda värderingar ger goda förutsättningar för att bygga en framgångsrik verksamhet, som sätter medarbetarens hälsa i centrum.

– Culture eats strategy for breakfast [Peter Drucker].

Dock går arbetsglädje inte att erhålla genom att uppmuntra till positivt tänkande eller påtvinga ”god moral”. Varken med morot eller piska.

Jag menar, när humörshissen är nere i källaren bryr man sig varken om värdeord eller regelverk, och när hissen har stigit till ”penthouse”-läget, behövs inga pekpinnar. Då är såväl glädje som klokhet på plats, av sig självt.

Så… att försöka förändra kulturen, kommer inte att räcka.

Genom att förstå sig själva däremot – att det enda som står i vägen för glädje och sundhet är det tänkande som pågår i stunden, och att tankar endast är tankar – kan vi bygga en arbetsplats där varje medarbetare befinner sig mer i balans än i obalans med sig själv.

Och… när den inre balansen väl är på plats, tar den sunda kulturen vid – av sig självt – och skapar en verksamhet som är såväl effektiv och produktiv som glädjefylld och hälsosam.

Läs mer om hur vi finner glädje på jobbet, i detta blogginlägg från 2019, Arbetsglädje: Din guide till ett inspirerande arbetsliv.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?