Det jag har kommit att förstå alltmer, efter att ha utbildat ledare inom kommun och näringsliv i många år, och efter att ha haft förmånen att lära känna några av de mest framgångsrika artisterna i Sverige, är att det finns tre trappsteg till triumf; tre ”komponenter” som krävs för att bli riktigt bra på något – vad det än må vara.

DET MELLERSTA TRAPPSTEGET [varför börja med det första eller det översta?)

Det mellersta trappsteget, är det som vi vanligtvis lyfter fram för att förklara någons framgång, nämligen kunskaper och hantverksskicklighet.

Det kan handla om förmågan att läsa noter för violinist-virtuosen, kompetensen att kombinera smaker på ett nytt sätt för mästerkocken, eller retorisk skicklighet för stjärnadvokaten.

Utan kunskap och hantverksskicklighet, ingen triumf.

DET ÖVERSTA TRAPPSTEGET

Det översta trappsteget är det lätt att missa, men allt fler inser vikten av att vara enträgen och uthållig; att göra det man gör, under lång tid, även när man stöter på problem.

Många små steg i rätt riktning – under lång tid – leder oss dit vi önskar komma.

Utan uthållighet, ingen triumf.

DET FÖRSTA TRAPPSTEGET

Men… det första trappsteget – som jag menar är det allra viktigaste – är det nästan ingen alls som talar om; alltså den komponent som är mest avgörande för att både kunna utveckla hantverksskicklighet och att orka vara uthållig – om mer därtill.

– Själva gnistan som tänder krutet i kanonen.

– Strömmen som får lampan att lysa.

– Kraften som får oss människor att stiga ur sängen på morgonen.

Det första trappsteget innehåller sådant som mod, självförtroende, driv, motivation, lust, kreativitet, närvaro, karisma, och flow. Alla de ”resurser” som ger sprängkraft åt övrigt.

Utan trappsteg ett… blir det inte mycket av vare sig trappsteg två eller tre.

Och… den faktor som gör att man kan hämta som allra mest ”sprängkraft” från trappsteg ett, är huruvida man förstår hur ”det mentala” [läs: sinnet/psyket – inte hjärnan] fungerar eller inte.

Insikter kring ”det klara sinnets kapacitet”, och hur man når den fulla potentialen i varje stund, är ytterst det som avgör hur pass framgångsrik [vad det än må vara, och hur man än definierar framgång] någon blir.

Det motsatta är också sant; ju mindre förståelse man har kring sinnets psykologi, desto mer står i vägen för det man vill åstadkomma.

Man kan alltså använda sinnets resurser till ens fördel, eller till ens nackdel.

Och då kanske någon tror att ”det där med psykologi tar lång tid att lära sig”.

Nej, inte alls. Inte när det gäller ”det klara sinnets resurser”.

Det fina i kråksvängen är nämligen att endast små, små insikter kring hur sinnets ”används” på bästa sätt”, påverkar allt som händer på trappsteg två och tre.

”Tidvattnet höjer ALLA båtar när det kommer in i hamnen”, remember,

Och för att använda en annan metafor som passar fint i sammanhanget:

– Varför surfa runt med modem, när det finns bredband?


Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?