I vår vardag ställs vi ständigt inför olika utmaningar och situationer. Ett intressant sätt att betrakta dessa situationer är se dem som ändliga eller oändliga spel [ett perspektiv från boken ”Finite and Infinite Games”, av James Carse].

Ändliga spel kännetecknas av tydliga mål, regler och tidsgränser. De handlar om att vinna eller att nå en viss prestation. När spelet är över utses en vinnare och en förlorare.

Oändliga spel, å andra sidan, har inget tydligt slutmål och spelas för att hålla i gång spelet snarare än att vinna. Reglerna kan förändras under spelets gång, och deltagarna är mer fokuserade på att anpassa sig och utvecklas, än att kamma hem segern.

Tänk dig att du är kassabiträde och står inför en lång kö av kunder. Om du ser situationen som ett ändligt spel går det ut på att snabbt betjäna kunderna för att ”bli klar” så att kön tar slut. Det handlar om att få det överstökat, och varje ny kund ses som ännu ett hinder att ta sig förbi.

Och om man betraktar livet på detta sätt, kommer man oftast att stå som förlorare.

Som … när du nu får rött ljus i trafiken, när tåget blir försenat, när din kompis fick mer öl i glaset av bartendern, när det regnar och du hade sett framemot sol…

Om du däremot ser kassabiträdes-situationen som ett oändligt spel kan du fokusera på att förbättra kundens upplevelse genom att vara vänlig och hjälpsam, snarare än att enbart fokusera på att snabbt slutföra transaktionen. Här blir spelets mål att hålla spelet levande genom att skapa positiva relationer.

Ett annat exempel kan vara att lösa en konflikt med en vän eller familjemedlem. Om vi ser konflikten som ett ändligt spel, är målet att komma med starkast argument och smartast strategi, vilket leder till en upptrappning av konflikten och en trasig relation.

Om vi däremot ser konflikten som ett oändligt spel, blir målet att hitta en lösning som båda parter kan acceptera och därmed bibehålla en god relation och fortsätta spela vidare.

Jag menar inte att man ständigt behöver gå runt och aktivt välja hur man betraktar varje situation i livet, utan att förstå hur olika perspektiv kan påverka oss.

När vi fokuserar på ändliga spel kan stress, press och oro lätt uppstå, medan oändliga spel erbjuder oss en känsla av samhörighet, samarbete och en gemensam strävan hållbarhet.

Att förstå skillnaden mellan ändliga och oändliga spel kan hjälpa oss att navigera genom livet och skapa en mer meningsfull och harmonisk tillvaro.

Ungefär så.

Med kärlek,
Dennis

Pin It on Pinterest

Podcast

Missa inte den populära podden Tomas och Dennis podcast. En guide till villkorslöst välmående.

Liveshow

Dennis sänder ofta live på Facebook. Ett samtal med tittarna kring ett specifikt ämne. Missa inte detta.

Redo för en verklig förändring?